V Pavlovciach odstránili škody po povodni vo vlastnej réžii

28.07.2005 Celý región

Pavlovce/Vranov nad Topľou 28. júla (TASR) - Zhruba miliónovú škodu spôsobila na obecnom majetku minulotýždňová prietrž mračien, ktorá sa prehnala podhorskou...
Pavlovce/Vranov nad Topľou 28. júla (TASR) - Zhruba miliónovú škodu spôsobila na obecnom majetku minulotýždňová prietrž mračien, ktorá sa prehnala podhorskou obcou Pavlovce vo Vranovskom okrese.

V miestnej časti Morava sa v dôsledku prívalových vôd vylial potok, ktorý postrhával miestnu komunikáciu a zahatal priepusty. \"Dá sa povedať, že škody sme vo vlastnej réžii odstránili, prietok priepustmi a mostmi je zabezpečený, len do budúcna ich zrejme bude treba prehå biť, prípadne zväčšiť, \" uviedol dnes starosta obce Jozef Kočiš. Dodal, že priepusty potoka, ktorý je v správe Povodia Bodrogu a Hornádu, je potrebné rozšíriť, aby sa ich prietočnosť zdvojnásobila. Až tak môžu Pavlovčania pristúpiť k regulácii potoka.
Tohtoročná prietrž sa zopakovala presne po roku. Minuloročná po sebe zanechala podstatne väčšie škody. Tamojšia samospráva sa okrem odstraňovania škôd po živelnej pohrome borí aj s oveľa väčšími problémami. Po zlom hospodárení starého vedenia tamojšieho obecného úradu v uplynulom volebnom období a po zavedení nútenej správy v apríli tohto roka sa situácia v obci už stabilizuje.
Po prijatí krízového rozpočtu, ktorý sa pohybuje aj s financiami na školstvo na úrovni približne 5 miliónov korún, sa rovnako vysoký dlh podarilo obecnej samospráve znížiť na vyše milióna Sk. \"V čase uvalenia exekúcie v roku 2003 výška dlhu obce predstavovala 3 milióny 850 tisíc Sk, zvyšným veriteľom sme dlžili približne 1 milión Sk, \" konštatoval Kočiš. Za najväčšieho veriteľa označil tamojšiu firmu Zemasfalt.
Napriek nútenej správe a skutočnosti, že väčšina financií ide na splácanie starých dlhov, pokračuje pavlovská samospráva v plánovaných akciách. Na výstavbu nového vodovodu, vodojemu a opravu cintorína a obecných budov využíva asi 10 miliónov Sk z fondu Európskej únie Sapard.
 

Vyberte región

mark